Natuurblogs

Noordzeetocht september 2019

1 oktober 2019 - Johan van Beilen

De Dageraad

Vandaag hebben we een Noordzeetocht gemaakt met de Dageraad. Deze tocht was georganiseerd door Birding Holland. Om 8:00 uur vertrokken we uit de haven van Lauwersoog. De weersverwachting voor vandaag was niet echt gunstig voor het spotten van zeevogels. Een zacht briesje uit het zuiden met volop zon.

Voordat we de Noordzee hadden bereikt hadden we al een aantal vogelsoorten kunnen waarnemen: steenlopers, eidereenden, aalscholvers, diverse meeuwen (zie vervolg van de blog), een overvliegende krakeend, dreiteenstrandlopers etc. 

Niet veel later zagen we van volle zee een velduil aanvliegen. Een soort die je niet boven de zee verwacht. Tijdens de vaart kwamen we meerdere overstekende vogels tegen: roodborst, gekraagde roodstaart, graspieper en een vink.

Jagers

Ondanks de minder grote aantal vogels achter de boot hebben we op deze dag toch 4 soort jagers kunnen waarnemen. Helaas heb ik er maar 3 kunnen zien. Een aantal keer kwam er een grote jager achter de boot om een meeuw te grijpen. De soorten die waargenomen zijn: de kleinste jager, kleine jager, middelste jager en de grote jager.

Meeuwen

Ook het aantal soorten meeuwen achter de boot was deze dag beperkt. Uiteindelijk waren dit de soorten die we hebben waargenomen: geelpootmeeuw, grote mantelmeeuw, kleine mantelmeeuw, pontische meeuw, kokmeeuw, stormmeeuw, dwergmeeuw en zilvermeeuw.

Naast al het geweld van de meeuwen en de jagers kwamen we onderweg nog diverse andere soorten tegen: zeekoet, aalscholver, roodkeelduiker, jan-van-gent etc.

Reacties

Heb je een opmerking, reactie of wil je reageren op deze blog? Plaats dan een reactie hieronder.

Johan van Beilen

Prachtige opnames van de diverse zeevogels. Het zal wel een prachtige belevenis geweest zijn.

14 oktober 2019 03:34

Wat vind je van deze blog?

© Copyright 2019 Natuur in Beeld - All Rights Reserved